Terugblik op 2017: De Grand Prix van Brazilië

• Gepubliceerd op 22 dec 2017 07:11
  • comments 0
  • Door: Rob Veenstra

Het Formule 1-seizoen 2017 is voorbij, de autosport-loze maand december is aangebroken. F1Today.net blikt daarom via een 20-delige serie uitgebreid terug op het afgelopen jaar in de koningsklasse van de autosport. In het negentiende deel staat de Grand Prix van Brazilië centraal.

In de eerste ronde deden er zich verschillende crashes voor. Voor Esteban Ocon, Stoffel Vandoorne en Kevin Magnussen zat de race er al direct op. Voor Esteban Ocon was het pas zijn eerste uitvalbeurt in zijn carrière na 27 Grands Prix waarin hij wel de finish haalde. Daniel Ricciardo, die door een straf als veertiende moest starten, spinde na een touché met Vandoorne van de baan. De Australiër kon wel verder rijden, maar belandde helemaal achteraan het veld.

Er kwam een safety car de baan op, zodat brokstukken van de diverse wagens opgeruimd konden worden. Sebastian Vettel, die in de eerste bocht de van pole gestarte Valtteri Bottas wist te verschalken, kon na het verdwijnen van de safety car zijn voorsprong uitbouwen. Max Verstappen reed achter Kimi Raikkonen op de vierde plaats.

Felipe Massa rukte van de negende plek op naar P5. De 36-jarige Braziliaan van Williams reed zijn laatste thuisrace en zou uiteindelijk zevende worden. Lewis Hamilton en in mindere mate Ricciardo begonnen aan een inhaalrace vanuit de achterhoede. De Britse wereldkampioen moest vanwege een crash in de kwalificatie vanuit de pitstraat starten, maar reed na 21 rondes al op de vijfde plek.

Verstappen had op dat moment slechts tien seconden voorsprong op de coureur van Mercedes. In de 29ste ronde maakte Verstappen zijn pitstop, waarna hij als zevende weer de baan op kwam. De jonge Nederlander haalde Sergio Perez in en werd voorbij gelaten door teamgenoot Ricciardo, maar de achterstand op Raikkonen was opgelopen tot meer dan vijf seconden. Halverwege de race zette Verstappen met 1.12.763 tijdelijk de snelste raceronde op zijn naam.

Hamilton maakte pas op tweederde van de race zijn bandenwissel en kwam achter Verstappen terug op de baan. De Brit kwam daarna gestaag dichterbij en wist Verstappen met nog twaalf rondes te gaan dankzij de DRS in te halen.

Daarna maakte Verstappen nog een tweede pitstop, omdat zijn banden versleten waren. Op zijn verse banden pakte de Nederlander nog de snelste raceronde met 1.11.044. Daarmee reed hij de dertien jaar oude toptijd van Juan Pablo Montoya uit de boeken, maar meer dan een vijfde plek zat er niet in voor Verstappen. Het podium bestond uit winnaar Vettel, nummer twee Bottas en nummer drie Raikkonen.