Weekend Review: Wat gebeurde er afgelopen raceweekend?

• Gepubliceerd op 28 jun 2011 02:32
  • comments 2
  • Door: Robin Smeets
Sebastian Vettel scoorde in Valencia alweer zijn zesde zege uit acht races dit seizoen. De Duitser is ongenaakbaar dit jaar en niemand kan hem volgen. Dat is niet te zeggen over het GP2-kampioenschap. Daarin is de strijd om de titel nu écht losgebarsten met veel verschillende rijders. Verder werd er ook geracet in de GP3 Series, de IndyCar Series en de Formule 2. F1Today.nl zet even alles op een rijtje.

Formule 1
Valencia, Spanje
Sebastian Vettel en Mark Webber bezorgden Red Bull Racing tijdens de kwalificatie een volledige eerste startrij voor de Grand Prix van Europa in Valencia. Vettel kende een goede start en reed meteen weg bij de concurrentie. Webber vocht de hele race met Fernando Alonso om de tweede positie, totdat problemen met zijn versnellingsbak hem terugdrongen. De Australiër eindigde als derde.

Voor McLaren was het geen sterke race. Lewis Hamilton kwam na problemen met zijn achterbanden op grote achterstand binnen als vierde, terwijl Jenson Button de zesde plaats in de wacht sleepte. De Brit kon tijdens een groot gedeelte van de race niet beschikken over zijn KERS-systeem. Alonso en Hamilton hebben al verklaard dat ze de titel inmiddels al als verloren zien. Leider Vettel zou de komende drie Grands Prix niet hoeven rijden om nog altijd aan de leiding van het kampioenschap te staan.

Milwaukee Mile, Amerika
Takuma Sato zorgde op vrijdagavond voor een unicum door tijdens de kwalificatie de snelste tijd te rijden. Hiermee was hij de eerste Japanner die de pole position wist te pakken in de IndyCar Series. De KV-coureur crashte echter in de training voorafgaande aan de race en kwam ook tijdens de race zelf op de Iowa Speedway er niet aan te pas.

[LEFT_IMG=15274][/LEFT_IMG]Sato's teamgenoot Tony Kanaan deed het stukken beter en kwam als tweede over de finish. De Braziliaan moest echter zijn meerdere erkennen in Marco Andretti, die zijn tweede zege uit zijn carriére scoorde, bijna vijf jaar na zijn eerste overwinning. Scott Dixon hield zijn titelkansen levend door een slechte kwalificatie om te zetten in een podiumplaats. Will Power raakte de leiding in het kampioenschap kwijt na een crash in Turn 2. Even daarvoor was hij al in aanraking gekomen met Charlie Kimball in de pitlane. Dario Franchitti nam met zijn vijfde plaats de leiding in de tussenstand over, nog altijd gevolgd door Power.

GP2 Series
Het GP2-seizoen wordt alsmaar spannender. Giedo van der Garde kende een sterk weekend in Valencia, die hij in de eerste race had moeten openen met een overwinning. Echter, onoplettendheid zorgde ervoor dat rivaal Romain Grosjean er met de overwinning vandoor ging. De Nederlander kwam alsnog als derde over de finish.

[RIGHT_IMG=15260][/RIGHT_IMG]In de tweede race verliep het al beter voor Van der Garde. De Nederlander liet wederom zien over snelheid te beschikken en eindigde als derde. Ditmaal viel titelrivaal Grosjean uit na een crash in de eerste ronde, waardoor het verschil tussen beide coureurs nog maar één punt bedraagd. Davide Valsecchi en Sam Bird blijven aanhaken. Voor de volgende race, in Silverstone, begint Van der Garde met een voordeel over Grosjean. De Fransman moet namelijk tien posities inleveren op de startgrid wegens het veroorzaken van een crash.

GP3 Series
[LEFT_IMG=15234][/LEFT_IMG]Nigel Melker is afgelopen weekend de leiding in het GP3-kampioenschap kwijtgeraakt. De Nederlander scoorde in beide races geen enkel punt en kijkt nu tegen een achterstand aan van vier punten naar leider Mitch Evans. De Nieuw-Zeelander scoorde een derde en vierde plaats in Valencia.

De zege in de eerste race ging naar Adrian Quaife-Hobbs, terwijl James Calado in de tweede race de sterkste coureur was. Melker en Thomas Hylkema, die een slecht weekend kende in Valencia, zijn tot overmaat van ramp bestraft met een gridpenalty van tien plaatsen voor de eerste race in Silverstone. Dit was voor het veroorzaken van een aanrijding.