Rijders kunnen geen misstappen begaan in verkort seizoen

• Gepubliceerd op 29 apr 2020 11:36
  • comments 6
  • Door: Rob Veenstra

Een ingekort Formule 1-seizoen 2020 zou nog steeds een waardige kampioen opleveren. Dat gevoel overheerst bij Ferrari-coureur Sebastian Vettel en Renault-rijder Esteban Ocon. De nadruk komt bij minder races nog meer op constant presteren te liggen. Rijders kunnen geen misstappen begaan, de mogelijkheden om nulscores recht te breien zijn immers beperkt.

Ocon deelde aan Sky Sports mede: "Hoe meer races we kunnen rijden, hoe beter het is voor het kampioenschap. Maar ik vind een seizoen bestaande uit tien races of iets dergelijks nog steeds waardig. Er zijn dan genoeg Grands Prix om te bepalen wie de beste is en wie niet. Bovendien is het voor iedereen hetzelfde. Je hebt dan geen joker meer, geen ruimte voor uitvalbeurten. Het is dan extra belangrijk om alle races te finishen en telkens zoveel mogelijk punten te scoren."

Vettel voegde tegenover Sky Sports toe: "In het verleden zijn er seizoenen met minder races geweest en ik denk niet dat het veel verschil maakt. Een seizoen is een seizoen, of dat nou uit 10, 15, 20 of 25 Grands Prix bestaat. Je moet nog steeds constant top zijn om in aanmerking te komen voor de titel. Met minder races is het wel zo dat elke race nog belangrijker wordt, maar het kampioenschap blijft het kampioenschap. Er is een lange weg te gaan en elk Grand Prix-weekend is een lange weg."

Posts: 8.854

De F1 is steeds meer een coureurskampioensschap geworden dan een contructeurskampioensschap. In het verleden was die 2e belangrijker en hoefde de wagens maar 1 GP mee te gaan wat ook meteen tot gevolg had dat er door de teams die streden om het kampioensschap meer tot het uiterste werd gegaan van wat de wagen/motor aan kon en daardoor vielen ook de beste wagens wel eens uit. Hierdoor was een kampioensschap met maar 14 races ook een enorme krachtmeting tussen de constructeurs en won wel eens een team/coureur die misschien niet de snelste wagen/coureur hadden in een seizoen, maar die net een keer minder uitvielen.

Ik vond dat wel leuk, maar misschien is dat wel iets dat niet meer terugkomt nu de beste teams ook de meest betrouwbare wagens hebben en doordat er seizoens zijn met 20/22 races 1 uitvalbeurt door mechanische pech of een crash niet meer het verschil kunnen maken zoals voorheen.

• + 0
    • 29 apr 2020 - 12:18
    • Beri

Posts: 6.221

De Formule 1 is altijd een coureurskampioenschap geweest. Dus ik snap niet goed welk punt je wilt maken?
      Pas in 1958 is het constructeurskampioenschap in het leven geroepen. Daarnaast kan, waarschijnlijk, iedereen wel zeggen dat Keke Rosberg met Williams in 1982 kampioen bij de coureurs is geworden. Maar slechts weinigen weten dat Ferrari dat jaar constructeurskampioen werd en dat Williams slechts 4e eindigde als constructeur dat jaar.

• + 1
      • 29 apr 2020 - 13:12
    • Daarnaast is het zo dat voor het team de constructeurstitel belangrijker is. Dat is nog steeds zo. En over dat pushen... Je zou eens begin jaren tachtig terug moeten kijken. Daar verloor regelmatig de snelste rijder/Auto combinatie het kampioenschap door betrouwbaarheidsissues. Kan me Het kampioenschap van Keke Rossberg nog herinneren. Die werd kampioen met een auto die 150 pk minder had. Hij viel minder uit. Dat jaar was ik denk Renault de aller snelste met.... ben de naam even kwijt, ging seizoen erna naar Ferrari. In ieder geval had die pole na pole, maar viel telkens uit. Prost was de andere Renault rijder. Die viel ook te veel uit om kampioen te worden, maar wist nog een aantal races te winnen. Kan me ook nog een jaar hetinneren waar de Brabham BMW veruit het snelst was. Echter werd Piquet 5de in het kampioenschap terwijl hij het snelst was.
      Juist betrouwbaarheid van tegenwoordig zorgt voor minder verrassing voor wat betreft de kampioenschappen. Er is dus helemaal niets mis mee dat auto's betrouwbaar zijn.

Ik bedenk me dat het jaar na zijn 5de plek Piquett wel kampioen werd. Voor mij een legendarisch jaar om meerdere redenen. Race tactiek is voor zover ik het weet uitgevonden door Brabham. Die kwam plots met tanken tijdens de race. Toen anderen dat pas een jaar later gingen kopieren verzonnen ze op een baan waar minder brandstof werd gebruikt om juist net te doen alsof ze gingen stoppen en tanken. Maar ze reden toen de race uit.

Overigens om op Rosberg terug te komen. Die werd toen wel waardig kampioen. Hij had een paar geweldige races.

• + 0
      • 29 apr 2020 - 14:14
    • Ik lees nu pas jou reactie @Beri.

Sorrie dat ik ongeveer de zelfde dingen zeie en zelfs ook over Keke begon. Ik weet niet alle details meer omdat ik sommige seizoen door elkaar haalde. Mogelijk klopt niet wat ik hieronder zeg. Maar dit was het jaar dat Ferrari rijder Villeneuve in een training zijn leven liet. Ferrari heeft een race niet gereden en vervolgenseen aantal races met 1 auto. Uiteindelijk stond de tweede rijder van Ferrari lang bovenaan. Tot die zijn benen brak en nooit mmer in actiekwam. Nog eenreden waarom Rossberg kampioen werd.

Overigens geldt voor de meeste supporters inderdaad dat het driver kampioenschap het belangrijkst is. Ik denk nog steeds dat de teams de constructeurstitel belangrijker vinden.

Beide kan.
    Alleen eeuwig jammer dat de kampioenschap een brei van excuses kan worden van waarom het niet is gelukt voor de één of ander.
    Dus de "waarde" van de coureurskampioensschap of contructeurskampioensschap 2020.
    Hiervoor zal je toch redelijk wat races voor moeten hebben. Is dat 14 volgens reglementen?