Statistieken: Grand Prix Brazilië kende jongste podium ooit

• Gepubliceerd op 20 nov 2019 11:02
  • comments 4
  • Door: Brick van Boxtel

De Formule 1-race in Brazilië, de 20ste ronde van het seizoen 2019, had een bijzonder podium. De gemiddelde leeftijd van de coureurs op het podium was 23 jaar, 8 maanden en 23 dagen, en dat betekent dat het oude record overtroffen is dat 11 jaar geleden bij de Italiaanse Grand Prix werd gevestigd. De race had een raar einde, met Lewis Hamilton die botste tegen Alex Albon in de voorlaatste ronde, stond under investigation.

In het tussentijdse resultaat na de geblokte vlag, stond Mercedes-coureurs Lewis Hamilton op de derde plaats, maar hij werd teruggeplaatst naar de zevende plaats na een opgelegde straf van 5 seconden na de race. Carlos Sainz van McLaren, negen jaar jonger, ging naar de derde positie en pakte zijn eerste podium.

Als gevolg hiervan, waren de winnaar Red Bull-Honda coureur Max Verstappen (22 jaar, 1 maand en 17 dagen), 2e plaats Toro Rosso-Honda coureur Pierre Gasly (23 jaar, 9 maanden en 10 dagen) en Carlos Sainz van het oranje team uit Woking (25 jaar, 2 maanden). De gemiddelde leeftijd van de drie personen was 23 jaar, 8 maanden, 23 dagen.

Oude record

De Italiaanse Grand Prix van 2008 had voorheen het record van jongste podium ooit op haar naam staan. Sebastian Vettel behaalde het jongste pole positierecord met het Italiaanse Toro Rosso (21 jaar, 72 dagen) en het tot dan toe jongste winstrecord (21 jaar, 73 dagen). Heikki Kovalainen werd tweede op Monza, waar in natte omstandigheden werd verreden, en Robert Kubica werd derde, met uiteindelijk een gemiddelde leeftijd van 23 jaar, 11 maanden en 16 dagen. De race van afgelopen weekend op Interlagos werd de gemiddelde leeftijd met bijna drie maanden minder neergezet.

Op dit moment komen de jongere toppers op van de volgende generatie.  Verstappen won op een geweldige manier in Oostenrijk dit jaar voor Scuderia-coureur Charles Leclerc en Mercedes-coureur Valteri Bottas. De gemiddelde leeftijd was 24 jaar 5 maanden 13 dagen en dat is het derde jongste podiumrecord in de geschiedenis.

Het oudste podium

Het oudste podium heeft ook een record. Het podium had een hoogste gemiddelde leeftijd van 46 jaar, 8 maanden en 20 dagen tijdens de Grand Prix van Zwitserland in 1950, toen het Formule 1 wereldkampioenschap voor de eerste keer werd gehouden. Nino Farina, Luigi Fagioli en Louis Lozi gingen naar het podium.