• Gepubliceerd op 02 apr 2008 15:15
  • comments 1
  • Door: Danny Sosef
Dit jaar zal voor de vijfde keer een Grand Prix worden verreden in Bahrein. Op 04-04-‘04 werd in Bahrein de allereerste Grand Prix in het Midden-Oosten verreden. Bahrein ligt in de Perzische Golf en bestaat uit zesendertig eilanden, ongeveer tweeëntwintig kilometer ten oosten van Saudi Arabië. Op het grootste eiland ligt in het noorden de hoofdstad Manama en dertig kilometer zuidelijker in Sakhir ligt het Bahrain Racing Circuit.

De eerste race in Bahrein werd gedomineerd door Ferrari. Het team had in 2004 ook de eerste twee races al gewonnen en was in Bahrein oppermachtig. Michael Schumacher en Rubens Barrichello pakten er de eerste startrij en stonden als nummer één en twee op het podium. Achter de Ferrari’s was het echter een stuk spannender. De BAR’s en Renaults streden er om de overige plaatsen. Button werd derde, Trulli vierde. Sato scoorde zijn eerste punten op plaats vijf en Alonso werd zesde.

2005 was het jaar van Fernando Alonso, ook de race in Bahrein. Renault was tot dan toe alle andere teams te snel af en won ook de derde race uit drie. Ferrari kwam in het hele verhaal in Bahrein niet meer voor. Althans, niet in de race. In de kwalificatie stond Michael Schumacher nog op plaats twee en tijdens het begin van de race kon hij Alonso nog aardig bijhouden. Maar in de elfde ronde viel de hydraulica uit en was de race van Schumacher voorbij. Ook teamgenoot Barrichello presteerde slecht en eindigde op één ronde buiten de punten.

Maar waar verliezers zijn, zijn ook winnaars, En niet één, naast Fernando Alonso zette ook Jarno Trulli een puike prestatie neer. Hij scoorde de tweede podiumplaats voor Toyota en stond hiermee ook tweede in de WK-stand. De smaakmaker van de race in het Midden-Oosten stond echter niet op het podium, maar eindigde op plaats vijf. Pedro de la Rosa mocht voor één keer het McLaren stuur overnemen van de geblesseerde Juan Pablo Montoya.

De la Rosa had zinderende gevechten met veel van zijn collega’s en bracht het publiek in extase. Helaas voor hem verremde hij zich ook een enkele keer waardoor hij genoegen moest nemen met plaats vijf. Wel zette hij de snelste raceronde neer. Zijn teamgenoot Kimi Raikkonen behaalde het podium wel en werd derde, gevolgd door Ralf Schumacher op plaats vier. Mark Webber eindigde op plaats zes, gevolgd door Felipe Massa en David Coulthard, die voor de derde race op een rij punten scoorde voor het toen nieuwe Red Bull team, dat erg goed uit de verf kwam in het begin van 2005.

In 2006 was wederom Fernando Alonso de snelste. Michael Schumacher hield het ditmaal wel tot de streep vol en werd op iets meer dan een seconde tweede. Vorig jaar was Felipe Massa de gelukkigste in het kleine oliestaatje. Nadat Kimi Raikkonen in Australië had gewonnen en Fernando Alonso in Maleisië was het nu de beurt aan de kleine Braziliaan. Lewis Hamilton werd tweede en versloeg zodoende voor het eerst Fernando Alonso! De derde plaats was voor Raikkonen. Na de race in Bahrein stonden Alonso, Raikkonen en Hamilton gedrieën op een eerste plaats in de WK-stand. Massa stond op plaats vier. Seizoen 2007 zou ook bijna zo eindigen...

Wist u dat?...

...Er in 1932 voor het eerst olie werd gevonden in Bahrein?

...De race in Bahrein wordt verreden over 57 ronden van 5.412 meter?

...De negen verdiepingen hoge toren op het paddock, de Sakhir toren wordt genoemd?

...Dat deze toren plaats biedt aan de VIP’s die de race bezoeken?

...Het langste rechte stuk meer dan één kilometer lang is?

...Het circuit complex ook een testoval omvat van 2500 meter?

...Bahrein sinds 14 augustus 1971 onafhankelijk is?

...Bahrein voordat het Formule 1-races organiseerde al de Bahrain International Rally heeft georganiseerd?

...Bahrein in 2006 de eerste race van het seizoen was?

...Deze eer de afgelopen tien jaar verder alleen voor Australië is weggelegd?