Champ Car: Ook Zwolsman scoort punten in Montreal

• Gepubliceerd op 29 aug 2006 10:23
  • comments 0
  • Door: Danny Sosef
Op het circuit van Montreal (Canada) heeft Charles Zwolsman in de Champ Car World Series een keurige achtste plaats gescoord. De Nederlander reed vanmiddag onder droge weersomstandigheden een solide race en behaalde met deze positie tevens zijn beste seizoensprestatie. In de stand om het kampioenschap is Zwolsman hierdoor opgeklommen naar een veertiende plaats en heeft evenveel punten als Katherine Legge bij elkaar gereden. In de ‘rookie of the year’ cup bezet hij een gedeelde derde plek met eveneens 117 punten.

Zwolsman begon op vrijdag met de eerste twee vrije trainingen om diverse afstellingen uit te proberen. In zijn eerste sessie zette hij een elfde tijd op de chrono’s (1:24.008), terwijl hij in de tweede training twee plaatsen terugviel naar een dertiende stek (1:24.777). Voor Zwolsman begon de eerste kwalificatie niet optimaal doordat hij in zijn vijfde rondje in bocht 2 van de baan spinde en daarbij zijn motor liet afslaan. Hierdoor veroorzaakte hij een rode vlagsituatie en kreeg naast het verliezen van zijn snelste ronde ook een penalty te verwerken. In de derde training op het 4.359 meter lange circuit was hij een fractie sneller dan zijn teamgenoot Andrew Ranger. Zwolsman draaide een tijd van 1:22.055 en vond zichzelf terug op de negende plaats. Hij behield deze plaats ook in de laatste training. De rijder met startnummer 34 wist deze lijn ook door te trekken in de afsluitende kwalificatie. Waar hij in de eerste sessie nog genoegen moest nemen met een veertiende stek, daar pakte hij in de tweede kwalificatie een snelste tijd van 1:21.771, welke goed was voor de elfde plaats op de startgrid.

Nadat de Champ Car race zondag na slechts zes ronden vanwege zware regenval op het circuit Gilles Villeneuve moest worden stilgelegd, werd de race op maandagmiddag om 16:00 uur Nederlandse tijd hervat. Voorafgaande aan deze race werd er nog een extra warming-up van vijftien minuten verreden. Zwolsman kwam hierbij als beste uit de bus door de snelste tijd neer te zetten. De inwoner uit Indianapolis profiteerde optimaal van de opdrogende lijn door in de laatste ronde met 7/10e verschil de eerste plaats over te nemen van Justin Wilson.

In de race over de resterende 65 ronden kwam Zwolsman goed weg. Hij vervolgde zijn race als negende. Nadat Ranger drie ronden later vlak voor hem van de baan spinde, schoof Zwolsman door naar de achtste stek. Wanneer A.J. Allmendinger kort daarna als leider in de wedstrijd door een gebroken aandrijfas wegviel, kwam Zwolsman op de zevende plaats te liggen. Hij wist deze positie tot zijn eerste pitstop in de 32e ronde vast te houden. Na zijn stop schoof hij door naar de zesde plaats en won nog een plek, nadat Wilson wegviel. Wanneer hij Pastorelli in ronde 37 probeerde in te halen, maakte zijn landgenoot zich breed. De Mi-Jack Conquest-coureur kwam hierdoor in de eerste bocht op het natte gedeelte van de baan terecht en moest noodgedwongen van zijn gas af om een ongeluk met Pastorelli te vermijden. Hij verloor hierdoor vier kostbare posities voor een mogelijke podiumfinish. In ronde 49 ging Zwolsman voor de tweede keer pitten. Zwolsman begon daarna aan een kleine opmars en wist Jan Heylen in ronde 64 te passeren. In de laatste bocht van de laatste ronde ging Zwolsman Alex Tagliani nog voorbij, maar werd na de finish door de wedstrijdleiding toch een positie teruggezet. Zwolsman kwam na 67 ronden uiteindelijk als achtste over de meet.

Charles Zwolsman: “Ik heb een goede race gereden, maar ik ben toch niet helemaal tevreden met de achtste positie. Wanneer ik niet rechtdoor was geschoten om Pastorelli te vermijden, dan was ik zo goed als zeker in de top vier terecht gekomen. Het is terecht dat de organisatie besloten heeft om de wedstrijd naar maandag te verplaatsen, want zondag zag je in de spray geen hand voor ogen. Het was toen veel te gevaarlijk om door te rijden. Ik ga na elf races eindelijk weer terug naar Nederland. We hebben daar onder andere enkele mediadagen georganiseerd en zal daarna weer doorreizen naar Indianapolis, ter voorbereiding op de volgende Champ Car race op het circuit van Road America!”