Geen titel Carlo van Dam in Eurocup Formule Renault

• Gepubliceerd op 30 okt 2006 11:58
  • comments 0
  • Door: Danny Sosef
Met opgeheven hoofd verliet Carlo van Dam gisteren het circuit van Barcelona (Spanje), nadat hij op de derde plaats eindigde in de Eurocup Formule Renault 2.0. De rijder van SG Formula, die met slechts drie punten achterstand op de leider aan de races begon, had in de kwalificaties en beide races niet bepaald het geluk aan zijn zijde. De S-T-A-R-T-coureur werd vijfde in de eerste race, maar kreeg na het vallen van de zwart-wit geblokte vlag een penalty van 25 seconden aan zijn broek. Hij verloor hierdoor zijn kostbare punten om het kampioenschap. In de laatste manche werd Van Dam zevende en eindigde zodoende op de derde plaats in het kampioenschap. In veertien races haalde Van Dam totaal 90 punten en werd hij samen met het team van SG Formula tweede in het teamklassement.

Op vrijdag verkende Van Dam met gebruikte banden de 4,727 meter lange baan en probeerde verschillende afstellingen uit. Van Dam werkte in de twee trainingen van een half uur nauw samen met zijn Franse teamgenoten Alexandre Marsoin en Tom Dillmann en kwam tot een prima set-up voor de belangrijke kwalificaties. In de eerste training eindigde hij op de achtste positie, terwijl hij in de afsluitende training als vierde eindigde. In de kwalificaties van zaterdagmorgen ging Van Dam met zijn eerste nieuwe set banden naar buiten, maar kwam in zijn snelle ronde kortstondig naast de baan terecht. Het team wist in recordtijd nog wel de bodemplaat te vervangen, maar hij moest genoegen nemen met een vierde plaats voor de eerste race. Met een nieuw setje rubber ging Van Dam wederom voor een snelle tijd, maar verloor direct bandendruk in zijn eerste rondjes. Door de lekke band kwam hij in zijn één-na-snelste tijd op de zesde plaats op de startgrid terecht.

In de eerste manche kwam Van Dam niet goed weg. De 20-jarige rijder verloor door een kamikaze actie van zijn directe concurrenten Dani Clos en Chris van der Drift twee posities, maar vocht zich een ronde later terug naar de vijfde plaats. Nadat Van Dam in zijn zesde rondje Van der Drift wist te passeren, verkleinde hij in recordtempo het gat naar Bertrand Baguette. Van Dam reed snelle rondetijden en wist in zijn elfde rondje zelfs de snelste raceronde van alle deelnemers op zijn naam te zetten. Dit leverde hem een extra kampioenschappunt op. Na zestien rondjes kwam Van Dam als vijfde over de meet. Hij leek zes kampioenschappunten aan zijn totaal toe te voegen, totdat de wedstrijdleiding had besloten om hem een straf van 25 seconden te geven. De organisatie was van mening dat hij zijn snelste tijd onder een gele vlag situatie zou hebben gereden.

Een flinke tegenvaller voor de rijder met startnummer 6 die een mogelijke titel in de Eurocup Formule Renault 2.0 als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. In de tweede race kwam Van Dam goed uit de startblokken. Hij wist direct naar voren op te rukken, totdat Van der Drift hem aan de kant probeerde te drukken. Hij probeerde in de race nog wel verder naar voren te komen, maar na iets meer dan 27 minuten racen, eindigde hij op de zevende plaats. Met een glansrijke overwinning, 5 podiums en 2 pole positions nam Van Dam definitief afscheid van zijn Europese avonturen in de Formule Renault 2.0. In de komende maanden zal onze landgenoot veelvuldig gaan testen. In 2007 hoopt Van Dam opnieuw aan het vertrek te staan van een internationaal aantrekkelijk kampioenschap!

Carlo van Dam: “De snelheid was dit weekend absoluut aanwezig, maar het zat in de kwalificaties ontzettend tegen. Nadat ik eerst naast de baan was gekomen, had ik halverwege de sessie ook nog eens te maken met een lekke band. Toen mijn punten na een drive through penalty in de eerste race ook nog eens werden afgenomen, had ik geen illusie meer om het kampioenschap binnen te halen. De kloof met de leider was toen al te groot. Ik heb in ieder geval wel bewezen dat ik afgelopen jaar de sterkste van het veld was.”

“Na een moeizaam begin, zorgde de races op Donington Park halverwege het seizoen voor de grote ommekeer. Ik pakte ontzettend veel punten en vocht zelfs in de race voor het kampioenschap. Dit heb ik vooral te danken aan mijn engineer waar ik heel prettig mee heb samengewerkt. Verder wil ik het gehele team van Stéphane Guérin ontzettend bedanken. Ik heb veel van ze geleerd en we vormden een hechte groep. We hebben samen twee fantastische jaren gekend! Tenslotte wil ik natuurlijk mijn trouwe sponsors en mijn begeleiders van S-T-A-R-T bedanken. Zij hebben altijd voor me klaar gestaan en we zullen ook in 2007 samen onze grenzen op de autosportladder gaan verleggen!”