Dagverslag etappe 7: Titanengevecht bij motoren, De Rooy wint opnieuw

• Gepubliceerd op 07 jan 2012 20:41
  • 4
  • Door: Robin Smeets
Marc Coma heeft een nieuwe overwinning aan zijn zegelijst mogen toevoegen. De Spanjaard was in de zevende etappe ruim twee minuten sneller dan concurrent Cyril Despres. Hierdoor is het verschil tussen beide rijders in het klassement teruggebracht naar ruim zeven minuten. Bij de trucks was Gerard de Rooy opnieuw succesvol.

Motoren
Coma kon de zege goed gebruiken als hij nog een kans wil maken op de eindzege in Le Dakar 2012. Hij liep door zijn zege 2:03 minuten in op leider Despres. Paulo Goncalves kende een goed laatste stuk van de etappe vandaag en eindigde als derde, vlak achter de Fransman. Helder Rodrigues bleef in het spoor van zijn voorliggers.

Na alle pech heeft Frans Verhoeven toch weer een goede etappe kunnen rijden. Hij was de snelste Nederlander op de negende stek, ruim negen minuten achter Coma. In het klassement heeft hij echter een flinke duikeling gemaakt na de pech van de afgelopen dagen en is Henk Knuiman op de twintigste positie de beste Nederlandse rijder.

Auto's
Hummer heeft een uitstekende dag achter de rug in de woestijn. Nasser Al-Attiyah pakte de zege tijdens de zevende etappe en maakt zo weer wat terrein goed in het klassement. De coureur uit Qatar was zijn teamgenoot Robby Gordon 7:30 minuten te snel af. Stephane Peterhansel hield de schade beperkt door in zijn Mini als derde te eindigen.

Daardoor blijft de Fransman aan de leiding van het klassement, met een ruime voorsprong op Kristof Holowczyc. Bernhard ten Brinke was vandaag verrassend de snelste Nederlander, maar in het klassement is Erik van Loon nog altijd onze beste landgenoot.

Trucks
Gerard de Rooy heeft opnieuw een zege gescoord in Le Dakar. De Nederlandse trucker eindigde de zevende stage als eerste met een voorsprong van vier minuten op Ales Loprais. Ditmaal werd hij niet vergezeld door zijn teamgenoten Hans Stacey (achtste) en Miki Biasion. De Italiaan had een lekke band, verloor veel tijd en is momenteel (02:25 uur) nog altijd niet binnen.

De Rooy verstevigt zijn leidende positie in het klassement door zijn zege en staat nu ruim zeventien minuten voor op Ales Loprais. De Fransman heeft de tweede stek overgenomen van Hans Stacey. Wuf van Ginkel scoorde vandaag zijn beste resultaat van het jaar.

1. Gerard de Rooy (Iveco) - 4:20:32 uur