Ayrton Senna Special: Deel 1 - Ayrton en karting - De beginjaren (1975-1976)

• Door: Tom van Hooft

April maand is Senna maand. Vanaf vandaag zullen wij meerdere malen per dag een verhaal hebben over Ayrton Senna. De drievoudig wereldkampioen kwam op 1 mei 1994 op het circuit van Imola in Italië om het leven tijdens de Grand Prix van San Marino. GPToday.net werkt, door middel van vele reportages, exclusieve interviews, achtergrondverhalen en analyses toe naar de sterfdag van de Braziliaan. Vandaag en morgen zullen in het teken staan van de kart-jaren van Ayrton.

Vanaf zijn eerste meters in de karts was Ayrton al een perfectionist. Als hij laat in de middag terug kwam van een middagje trainen, stond hij erop om de hele kart uit elkaar te halen en elk stuk te inspecteren. Het maakte niet uit hoe lang het duurde, Ayrton was altijd tot laat in zijn garage aan het werk en ging pas naar bed als hij klaar was.

Begin van de competitie

Op 15-jarige leeftijd won hij de belangrijkste titel in de instapcategorie van de Braziliaanse kartsport, het Sao Paulo Go-Kart-kampioenschap. In een kampioenschap, dat bestond uit tien races, won Ayrton het Sao Paulo-kampioenschap door vijf wedstrijden te winnen en drie tweede plaatsen te scoren. Het seizoen 1975 bracht hem nog meer titels: Hij won tot twee keer toe het Canovas Tournament, won de Go-Kart 50 Miles en het Itacolomy National Tournament.

Drie uren van Sao Paulo

In 1976 won Ayrton de 3 uur van Sao Paulo op het kartcircuit naast de Reta Oposta van het circuit van Interlagos. Ayrton reed samen met Sergio de Carvalho in de kart met nummer 22. Het deelnemersveld kende nog een aantal bekende namen zoals Chico Serra, Antonio Estellise en Alfonso Giaffone.

Op 16-jarige leeftijd begonnen destijds veel coureur met karting. Tegenwoordig is dat al veel vroeger. Ayrton zat in dat jaar in de tweede categorie, de 100cc. Maar ook als was hij jongen, hij werd geconfronteerd met de meer ervaren coureurs van de eerste categorie. De race had meer dan 180 ronden en er ontstond een gevecht met Mario Sergio, een van de categorie één-coureurs. Met een mini SS-Parilla voor team Rheem begon Ayrton de race op de vierde plaats. Na zeven ronden lag hij tweede en in de 39e ronde wist het duo de leiding te nemen van Chico Serra en Dyonisio Pastore. Daarna domineerde het duo de gehele race en kwam er na 182 ronden de finishvlag.

De kop van Gazeta Esportiva, de belangrijkste sportkrant uit Brazilië op dat moment schreef: "Nieuwkomers fonkelen helder". De race was een van de meest besproken kartingraces in het land en de trofee werd uitgereikt door de minister van sport van Sao Paulo, Pompeu de Toledo.

Het Braziliaans kart-kampioenschap

In de race om het Braziliaanse kartkampioenschap op het circuit van Maqui-Mundi nam Ayrton het op tegen de in Rio de Janeiro geboren thuisrijder Luiz Eduardo Lassance. Onmiddellijk na de start ging Ayrton, die van pole vertrokken was, er met Lassance vandoor. Volgens Autoesporte Magazine, dat een artikel schreef over deze race in 1976, zou Ayrton gestart zijn op de harde achterbanden. Dit zou komen omdat zijn gedurfde rijstijl slijtagegevoelig zou zijn. Lassance was het tegenovergestelde, hij reed een solide tempo en had een klassieke rijstijl.

Ayrton was bezorgd over de waterplas bij de Hairpin. Ayrton vermeed deze plas en hierdoor kon Lassance aan de binnenkant passeren en zo de eerste race winnen. Ayrton eindigde als tweede.

Voor de tweede manche vroeg Ayrton aan de wedstrijdleiding om de bocht schoon te maken. Bij de start had hij meer tractie dan Lassance en nam hij de leiding. Ayrton dacht dat de waterplas bij de Hairpin inmiddels droog was, maar toch volgde hij dezelfde route als in de eerste race. Opnieuw kwam Lassance hem voorbij. Meteen daarna probeerde Ayrton de leiding terug te nemen, maar hij reed tegen zijn concurrent aan en spinde uiteindelijk. In het eindklassement werd Ayrton derde achter Lassance en Emanuel de Brito.

Dat Ayrton destijds al een goede analyse kon geven werd duidelijk tijdens het interview na de race: "Dudu verdiende de titel", vertelde hij. "Ik reed gewoon niet volwassen, als ik over dat plasje water had gereden, zou hij mij niet kunnen verslaan."

In 1976 werd Ayrton opnieuw tweede in de categorie 100cc. Hij won het Canovas Tournament in de tweede categorie 100cc en won de "Le Mans" op het kartcircuit van Interlagos.